perjantai 19. huhtikuuta 2013

Mediailmiöiden hysteeris-skitsofreeninen kansakunta


Arkipuheessa hysterialla tarkoitetaan kiihtynyttä reagointitapaa. Ihmiset voivat myös joutua joukkohysterian valtaan, jolloin alkuperäisen syyn lisäksi reagoimiseen vaikuttaa muiden ihmisten tunnetta vahvistava vaikutus.

Skitsofrenia (kreik. skhizein, σχίζειν 'jakaa' + phrēn, phren- φρήν, φρεν- 'mieli'; vanh. jakomielitauti, pirstomielisyys) on yleensä nuorella aikuisiällä alkava monimuotoinen psykoosisairaus. Todellisuudentajun heikkeneminen, tunteiden ja ajatusten välisen yhteyden ja johdonmukaisuuden katkeaminen sekä tahtoelämän ja ajattelutoimintojen häiriintyminen ovat skitsofrenian keskeisiä oireita.

           -Wikipedia.fi

Epäilykseni heräävät aina, kun uutinen muuttuu ”kohuksi” tai ”valtakunnalliseksi puheenaiheeksi”. Nämä median synnyttämät ja sen tarkoituksella ruokkimat ilmiöt alkavat yleensä melko viattomina uutisina, mutta kasvavat verkoissa ja lehtien mielipidekyselyissä melun ja väärän tiedon sekasotkuiksi, jolloin mediatahojen tehtäväksi jää ruokkia ilmiötä pinnallisilla ja tavallisesti tunteisiin vetoavilla päivityksillä.

Lehdille ”mediailmiöt” ovat loistavia tapoja myydä enemmän numeroita, houkutella vierailijoita verkkosivuille ja saada ihmiset jakamaan uutisia sosiaalisessa mediassa. Faktat, taustat ja niin sanottu totuus ovat täysin uhrattavissa tämän ilmaisen palkkapäivän takia. Kun ilmiö kasvaa, voi uutisointi kohdistua kohuun itseensä ja pelkkien reaktioiden raportointi muuttuu myyväksi uutisoinniksi.

Olen huomannut kohu-uutisten seuranneen toisiaan jo muutaman vuoden ajan. Erityisesti iltapäivälehdet ovat kehittäneet mediailmiöiden ruokkimisen omaksi taiteenlajikseen. Kaikki jutut eivät lähde kasvamaan, mutta iltapäivälehtien tehtävä kohujen välissä ei ole tarjota tietoa, vaan tarjota ilmiöitä, johon kasvoton massa yleisö voi tarttua. Uudet mediat ja internetin mukaantulo tiedonvälitykseen ovat antaneet valtaa uutisoinnista yleisölle. Vastuuta ei kanna enää kukaan.

Ajatus syyttömyydestä, kunnes toisin todistetaan, on internetin kasvottoman tuomioistuimen edessä muuttunut lähinnä vitsiksi. Facebookissa poliisilta tai asiaan jollain lailla liittyviltä henkilöiltä vuotaneet tiedot ja kuvat leviävät sekunneissa yhdessä tappovaatimusten kanssa. Tavalliset hysterian tartuttamat ihmiset jakavat tietoja ajattelematta lainkaan seurauksia. Minulle julmienkin lastenmurhaajien tappamisen vaatiminen sosiaalisessa mediassa on vastenmielistä. En kannata kuolemantuomiota, ja uskon oikeusvaltioon, jossa jokaisella on oikeus puolueettomaan oikeudenkäyntiin. Sosiaalinen media ja ilmiötä kasvattaneet ihmiset eivät ota vastuuta teoistaan, ja ihmisten mahdollinen viattomuus tai vääriksi osoittautuneet epäilyt eivät tarkoita mitään. Internetissä tieto on ikuista ja maine mennyttä. 

Viimeisin kohu mediateollisuuden pyörteessä on näennäisen viaton opettajan erottaminen virkavirheestä. Tunnen itse aiheen vain pintapuolisesti, joten en osaa sanoa tilanteesta mitään. Tunnen kuitenkin koulumaailmaa tarpeeksi hyvin tietääkseni sen, etteivät hyvät opettajat eivät saa kenkää pienistä kahnauksista. Lähemmäs 200 000 suomalaista antoi kampanjassa tukensa ihmiselle, josta he eivät tiedä todellisuudessa mitään, ja vieläpä tilanteessa, jossa he eivät olleet osallisina ja josta he todennäköisesti eivät ole kuulleet yhtään todellista tietoa. Tällainen hyväuskoisuus ja naiivius on mielestäni uskomatonta. 

Minä luovutan nimeni vain adresseihin, joihin oikeasti uskon – en tukeakseni mahdollisesti häiriintynyttä persoonaa, jolle liian pitkälle mennyt kurinpidollinen toimi oli todennäköisesti vain viimeinen pisara pitkässä ongelmien sarjassa. Kuten aiemmin sanoin: en todellisuudessa tiedä asiasta mitään. Ehkä mies teki parhaansa ja yritti tehdä työnsä, mutta puutteellisen tiedon valossa en lähde vaatimaan hänen esimiehensä ja kouluviraston päätösten purkamista.

Verkon myötä ihmisten narsistinen ylimielisyys on noussut uuteen potenssiin, ja itsekriittisyys sekä omilla aivoilla ajattelu on mennyt täysin pois muodista. Elämme aikaa, joka on täysin median saartama, maassa jossa vain murto-osalla on minkäänlaista medianlukutaitoa tai kykyä asettaa luettu minkäänlaiseen kontekstiin. Sosiaaliseen mediaan vuotavat ensireaktiot kasaantuvat, ja pian kaikki suhteellisuus lentää ikkunasta. Kansa alkaa tehdä päätöksiä ja äänestää gallupeissa sokeana laumana. Tappouhkaukset alkavat. 

En haluaisi olla näin kyyninen median ja ihmisten suhteen, mutta jatkuvassa hysteerisessä pelon ja raivon sumussa elävät ihmiset eivät yksinkertaisesti kykene järkevään toimintaan tai ymmärtämään toimintansa seurauksia. Kohujen hiljentyessä kolumnistit yrittävät löytää vaihtoehtoisen tavan käsitellä asiaa ja mediatalojen toimitukset alkavat etsimään seuraavaa suurta juttua.

En usko toimittajien Suomessa todellisuudessa kunnioittavan yleisöään lainkaan, vaan pitävän heitä hyväuskoisina tunteellisina houkkina, jotka määkien seuraavat kohuja vaikka kallioilta alas. Kohujen uhrit eli ihmiset, joiden elämä revitään palasiksi kirkuvissa otsikoissa, ovat täysin yhdentekeviä.
Halusin joskus toimittajaksi, mutta nykyisin Suomessa pikaruokaloiden rasvatankkien siivoaminen olisi arvokkaampi, miellyttävämpi ja ennen kaikkea hyödyllisempi tapa tienata elantonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti